pátek 1. července 2016

Bitva o Bastogne 1944

Bastonge je malebné městečko, které se nachází v belgických Ardenách. Málo kdo dnes ví, jak bohatou historii toto město má. Právě zde se odehrála jedna z nejvýznamnějších bitev 2. světové války mezi Spojenci a Hitlerovými vojsky.

Příslušníci 101. výsadkové divize u Bastogne

V prosinci roku 1944 se Nacisté naposledy pokusili odvrátit svojí porážku a zahájili útok na ardénské lesy. Cílem bylo dobytí  Antverp. Pokud ale Němci chtěli  dosáhnout svého cíle, museli nejprve získat strategicky důležitý bod - Bastogne. Zprvu si Němci vedli velice dobře. Dokázali zatlačit nepřipravená britská a americká vojska až k samotnému městu Bastogne. Nikdo totiž tento německý útok nečekal. Američtí vojáci postrádali jídlo, munici,  a vůbec všechno. Proti postupujícím německým tankům byli bezbranní.


19. prosince  dorazily americké posily.  101. výsadková divize, která sehrála v bitvě nejvýznamnější roli, a 82. výsadková divize. 101. se zakopala v lesích kolem Bastogne a 82.  měla za úkol bránit St.Vith. Tímto začala samotná bitva o Bastogne. Úkol byl jasný - Bastogne nesmí padnout do rukou Nacistů, i kdyby měli Spojenci bojovat do posledního muže.
Němci měli neustále navrch. Ostřelovali lesy kolem Bastogne a podařilo se jim přerušit americké zásobování. 101. výsadková divize zůstala úplně odříznutá. Vojákům chybělo jídlo, munice a letecká podpora nepřipadala v úvahu. Ze všeho nejhorší byl mráz, nebylo se jak zahřát, spousta vojáků tak dostala zápas plic. Ale i přes to všechno dokázali odrážet všechny německé útoky po dobu několik dní. Nezbývalo nic jiného, než odolávat a čekat na zázrak. Jediné, co drželo americké vojáky při životě, bylo kamarádství.

Ardénské lesy zahalila mlha a sněžilo skoro bez přestání. Když aspoň chvíli nesněžilo, bylo možné letecké zásobování a tak se k vyčerpaným americkým vojákům dostalo trochu jídla a suché ponožky. Množství sněhu mělo ale i jednu výhodu. Sníh znemožňoval pohyb německých tanků. Ostřelování však nepolevilo.

Po 5ti dnech opravdového pekla se Američané konečně dočkali pomoci. 26. prosince dorazila americká 4. tanková divize a vysvobodila vojáky z německého obklíčení. 101. dokázala Bastogne udržet a rozhodnout tak jednu z posledních, ale zároveň nejvýznamnějších bitev 2. světové války. Všichni příslušníci 101. byli později vyznamenáni generálem Eisenhower, který zároveň celé akci velel.

Dnes nám tyto válečné události připomíná slavné muzeum  Bastogne Historical Center, ve kterém má svoje čestné místo také americká 101. výsadková divize.

Sherman "Cobra King" byl první tank 4. divize, který do Bastogne dorazil

0 komentářů:

Okomentovat